de vraag

Het oorspronkelijke hoofdkantoor en drukkerij van De Telegraaf, een Rijksmonument uit 1930, werd in opdracht van Kroonenberg Groep gerenoveerd en herbestemd naar duurzame, moderne kantoren, retail en woningen. Ontwerpbureau Rijnboutt werd gevraagd voor het ontwerp van deze herbestemming, het team van Boltt was verantwoordelijk voor projectcoördinatie en de BIM-strategie en bouwtechnische uitwerking.

de aanpak

Op basis van archieftekeningen, historische foto’s, pointclouds en dronebeelden werd de bestaande toestand van het gebouw op elk niveau in kaart gebracht en werd het gebouw ingetekend als onderdeel van een compleet 3D-model met zowel de bestaande als de nieuwe situatie.

De archieftekeningen van de constructeur vormden het startpunt bij het modelleren van het gebouw en aannemer BAM was in een vroeg stadium betrokken bij het maken van 3D-inmeting en pointclouds. Zo kregen we inzichtelijk of de peilmaten op de pointclouds overeenkwamen met de archieftekeningen. En doorsnedes van de pointclouds maakten zichtbaar wat de scheefstand in het gebouw was en of er onderdelen uit het lood stonden.

Voor een gedetailleerde blik op de staat van het gebouw, werden gedetailleerde dronefoto’s van het hele exterieur gebruikt. Door deze te vergelijken met historisch beeldmateriaal en archieftekeningen konden we bekijken wat monumentaal was en wat niet. Zo kon bijvoorbeeld worden bepaald dat een deel van de eerste verdieping gesloopt mocht worden. Aan de hand van het historisch beeldmateriaal konden we onderdelen terugvinden die niet op tekening stonden en onderdelen die door de tijd heen vervangen waren. Een voorbeeld hiervan zijn de stalen ramen met te openen delen, die in het nieuwe ontwerp weer zijn teruggebracht.

BIM werd actief gebruikt als communicatiemiddel tussen de aannemer, architect, constructeur en de onderaannemer. Met de ArchiCad-renovatiefilter hadden we in het 3D-model zowel de bestaande, de te slopen en de nieuwe elementen goed in beeld. Dit geldt eveneens voor de load bearing en non-load bearing onderdelen, materiaaleigenschappen, interior- en exteriorelementen en de NL/SfB-coderingen. Daarnaast werd het model door de staalleverancier als onderlegger gebruikt om hun onderdelen op te dimensioneren.

“Ik heb met veel plezier gewerkt aan de technische uitwerking van het atrium en de wintertuin. Met name de kolom in de vorm van een boom was een mooie uitdaging. Een resultaat om trots op te zijn!”

Margret van den Broek, senior technisch ontwerper Boltt

Het resultaat

Hoewel herbestemd tot moderne kantoren, heeft het gebouw met deze transformatie zijn originele karakteristieken teruggekregen.

Details waar we in het bijzonder trots op zijn? De omkaderde vierkante glazen bouwstenen die zijn vervangen door rechthoekige glazen bouwstenen die naar binnen toe doorlopen én dat de luifel en het ornamentale hekwerk er weer in zitten. Hier hadden we geen tekeningen van, maar met historische foto’s konden we de originele details weer in ere herstellen.

opdrachtgever

Kroonenberg Groep

jaar

2016 – 2020

diensten

BIM-uitwerking
Planoptimalisatie
Projectcoördinatie

Beeld

Fotografie Kees Hummel

samenwerking

BAM Bouw en Techniek bv, CBRE, IMd Raadgevende Ingenieurs, Nelissen ingenieursbureau, Octatube, VB&t

Transformatie uitwerken?

Of het nu gaat om een transformatie van een monumentaal pand of bestaande bouw, we zorgen voor een gedetailleerde technische uitwerking. Meer weten?

Bel Jaap op 06 – 52575476
Vooruit, mailen mag ook jaap@boltt.nu

jaap hoving

Meer werk waar
we trots op zijn

Kop Noord Vianen Sluiseiland

Kop Noord Vianen Sluiseiland

Goed teamwork, een juiste BIM-aanpak en een hoog kwaliteitsniveau zorgde voor de realisatie van het sluitstuk op het Sluiseiland.

Rokin District Amsterdam

Rokin District Amsterdam

Een gecomprimeerd vergunnings- en uitvoeringsproces voor de herontwikkeling van een monumentaal stuk binnenstad.

The Cohesion Cobana Rotterdam

The Cohesion Cobana Rotterdam

Razendsnelle realisatietijd van woningen voor net afgestudeerde Rotterdammers in twee woontorens op een stedelijke laag met veel gemeenschappelijke voorzieningen.